Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να έχουμε στο πρόγραμμά μας ένα είδος γυμναστικής που να μας γεμίζει με ενέργεια, ευχάριστη διάθεση και να μας προσφέρει ένα καλλίγραμμο και υγιές σώμα. Η γυμναστική είναι μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που χρειάζεται να έχουμε στην καθημερινότητά μας για τα οφέλη που μας δίνονται απλόχερα στον τομέα της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Τι γίνεται όμως με τα μικρά παιδιά; Κάθε παιδί έχει μέσα του την ζωντάνια, την χαρά και την περιέργεια να θέλει να μαθαίνει καινούργια πράγματα. Μπορεί να μην μας έχει περάσει από το μυαλό μας, αλλά είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η ένταξη της γυμναστικής στο πρόγραμμα των μικρών μας φίλων είναι εξίσου σημαντική όπως για τους ενήλικες. Και πάμε να δούμε τους λόγους.

Προλαμβάνει ασθένειες

Αναφέραμε παραπάνω ότι η γυμναστική έχει αποδειχθεί «σωτήρια» για τα παιδιά. Και αυτό οφείλεται στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που έδειξε ότι το ποσοστό των παιδιών που ήταν παχύσαρκα έχει αυξηθεί δραστικά με τα χρόνια. Και μιλώντας για παχυσαρκία, να σημειώσουμε ότι το υπέρβαρο παιδί μπορεί να εμφανίσει προβλήματα καρδιολογικής φύσεως αλλά και διαβήτη τύπου 2, οστεοαρθρίτιδα και υψηλή αρτηριακή πίεση. Για αυτό είναι σημαντικό να παροτρύνουμε το παιδί μας σε μια πιο υγιεινή διατροφή και πιο θρεπτικές επιλογές στα καθημερινά γεύματά του, και παράλληλα, να εντάξουμε ένα αγαπημένο τρόπο γυμναστικής ώστε το να εκτονώνεται. Είναι σίγουρο ότι το παιδί θα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να νοσήσει από βαριές ασθένειες και παθήσεις.

Αποκτούν καλύτερες συνήθειες

Οι γονείς αποτελούν τα πρότυπα των παιδιών στις πιο μικρές ηλικίες. Και εμείς σαν γονείς χρειάζεται να γίνουμε η κινητήρια δύναμη ώστε το παιδί μας να αποκτήσει νωρίς τις καλύτερες και πιο «υγιεινές» συνήθειες. Έτσι, το παιδί θα συνεχίσει να αθλείται και να γυμνάζεται και αργότερα στην ζωή του σαν ενήλικας πλέον.

Ευτυχία και χαρά στα ύψη – άγχος στην άκρη

Είναι πλέον αρκετά γνωστό ότι η γυμναστική μας βοηθάει να αυξήσουμε τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα, μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη, μαζί με τις ενδορφίνες, για την χαρά και την καλή μας διάθεση. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε στη βελτίωση της συναισθηματικής και ψυχικής τους κατάστασης είναι απλώς να τους ενθαρρύνουμε να ασκούνται περισσότερο. Τα παιδιά αισθάνονται πιο ενθαρρυντικά όταν συμμετέχουμε στις δραστηριότητές τους.

Ο ύπνος γίνεται πιο ευχάριστος

Όπως και στους ενήλικες, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τα ενεργειακά επίπεδα του οργανισμού και όχι μόνο. Η γυμναστική μας βοηθάει να «πέσουμε» πιο γρήγορα για ύπνο και να τον ευχαριστηθούμε καλύτερα. Η τακτική άσκηση βοηθά τα μικρότερα παιδιά να χτίσουν ένα κανονικό μοτίβο ύπνου ακόμα και όταν ασχολούνται με αρκετές δραστηριότητες μέσα στην ημέρα.

«Χτίζει» υγιείς μύες και οστά

Όταν ένα παιδί αρχίζει να συμμετέχει σε αθλήματα υψηλής έντασης από νεαρή ηλικία, όπως το μπέιζμπολ ή το μπάσκετ ή το απλό περπάτημα, το σώμα του προσαρμόζεται στη δραστηριότητα και χτίζει καλύτερα την δύναμη των οστών που θα το βοηθήσει σε προοδευτικές προπονήσεις αργότερα στη ζωή του.

Tip:  Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να έχουν 60 λεπτά ή λίγο περισσότερο μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα καθημερινά.

Επομένως, μπορεί για εμάς τους ενήλικες να είναι μια φορά σημαντική η γυμναστική, αλλά για τα παιδιά είναι διπλά σημαντική για το μέλλον της ζωής τους. Και δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα εντάξουμε σε έντονα «γυμναστηριακά» περιβάλλοντα, αλλά τα παιδιά ασκούνται όταν έχουν μάθημα γυμναστικής στο σχολείο, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, στο μάθημα χορού, στην προπόνηση ποδοσφαίρου ή στην εξάσκηση στο ποδήλατο τους. Και μην ξεχνάμε ότι εμείς ασκούμε την μεγαλύτερη επιρροή στα παιδιά μας όταν είναι σε μικρή ηλικία. Για αυτό είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε να γυμνάζονται και να αθλούνται καθημερινά για το δικό τους καλό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *