Μερικές φορές η απόφαση να ξεκινήσουμε ένα τύπο γυμναστικής μπορεί να φαντάζει αρκετά εύκολη, όμως, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να λάβουμε ορισμένα «μέτρα» ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είτε το πρόγραμμα γυμναστικής μας περιλαμβάνει τρέξιμο, περπάτημα, άθλημα ή γυμναστήριο, χρειάζεται να συμπεριλάβουμε ένα αξιοπρεπές και εξειδικευμένο αθλητικό παπούτσι.

Η επένδυση σε ένα ποιοτικό παπούτσι θα μας προστατέψει να αποφύγουμε τραυματισμούς στα πόδια μας, στα πέλματά μας και στους αστραγάλους μας. Ωστόσο, αυτά μπορεί να ακούγονται πολύ λίγα, για αυτό πάμε να δούμε μαζί γιατί είναι σημαντικό να φοράμε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια.

1. Τύποι παπουτσιών

Είναι πλέον γνωστό στους περισσότερους καταναλωτές ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι παπουτσιών για κάθε κατηγορία προπόνησης. Ξεκινώντας την κατηγοριοποίηση τους, μπορούμε να βρούμε αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο έως και για χαλαρό περπάτημα. Τα περισσότερα έχουν κατασκευαστεί για να απορροφούν τους έντονους κραδασμούς και να μας ξεκουράζουν κατά την διάρκεια της προπόνησης μας. Μπορούμε επίσης να βρούμε εξειδικευμένα αθλητικά παπούτσια που απευθύνονται στο cross-training, έναν πιο απαιτητικό και έντονο ρυθμό γυμναστικής σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη.

Tip: Στην επιλογή του παπουτσιού μας θα χρειαστεί να είμαστε πολύ προσεκτικοί την στιγμή που πάμε να το δοκιμάσουμε για πρώτη φορά. Δηλαδή, είναι απαραίτητο να δοκιμάσουμε τα αθλητικά παπούτσια μας με αθλητική κάλτσα (οπωσδήποτε) και επίσης έχουμε μισή ίντσα απόσταση από το μεγάλο μας δάχτυλο και την μύτη του παπουτσιού. Έτσι θα επιτύχουμε την τέλεια εφαρμογή και να κουνήσουμε με ευκολία τα δάχτυλά μας μέσα στο παπούτσι. Επιπλέον, είναι σημαντικό να λυγίσουμε το παπούτσι για να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι υπερβολικά εύκαμπτο, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη στήριξης. Τέλος, είναι προτιμότερο να δοκιμάζουμε τα αθλητικά παπούτσια μας τις απογευματινές προς βραδινές ώρες, δηλαδή τις ώρες που είναι πρησμένα τα πόδια μας.

2. Οφέλη από την σωστή επιλογή

Η επιλογή ενός ποιοτικού αθλητικού παπουτσιού όπως φαίνεται δεν είναι τόσο εύκολη. Όταν, όμως, γίνει η κατάλληλη αποκομίζουμε και τα συγκεκριμένα οφέλη. Πρώτον, αποφεύγουμε τους τραυματισμούς που μπορεί να μας προκαλέσει μια έντονη κίνηση κατά την διάρκεια της προπόνησης και να μας θέσει εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα ή, ακόμη χειρότερα, να μην μας επιτρέψει να ξαναγυμναστούμε. Επιπρόσθετα, τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο του βήματος μας και να προστατέψουν το πόδι από βαριές προσγειώσεις. Τέλος, μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή μας, επιτρέποντας μας, για παράδειγμα, γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα θα κάνουν την προπόνησή μας μια πιο ευχάριστη και άνετη εμπειρία.

3. Αντικατάσταση των αθλητικών παπουτσιών

Υπάρχουν αρκετοί από εμάς που βάζουμε ως κριτήριο φθοράς του παπουτσιού μας το κάτω μέρος του, δηλαδή, την σόλα του. Αντί, λοιπόν, να δίνουμε εκεί την περισσότερη σημασία, χρειάζεται να ελέγχουμε τη μεσαία σόλα του παπουτσιού που θα εμφανίσει ζημιά νωρίτερα. Τότε είναι απαραίτητο να επέμβουμε και να τα αντικαταστήσουμε μιας και τα φθαρμένα αθλητικά παπούτσια δεν παρέχουν στα πόδια μας επαρκή προστασία κατά τη διάρκεια της προπόνησής μας. Σύμφωνα με το Michigan State University Extension, τα παπούτσια τρεξίματος πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 350 έως 500 μίλια. Εάν τρέχουμε, για παράδειγμα, 20 μίλια την εβδομάδα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντικαθιστούμε τα παπούτσια μας κάθε 20 έως 25 εβδομάδες.

Επομένως, το να φοράμε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για κάθε είδος προπόνησης ή αθλήματος, με το οποίο ασχολούμαστε, είναι πολύ σημαντικό για το σώμα μας και την υγεία μας συνολικά. Μόνο τότε θα αποφύγουμε τραυματισμούς στα πόδια μας και στην μέση μας και θα απολαύσουμε την προπόνησή μας δίχως κανένα δισταγμό και φόβο. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές δεν μένει τίποτα από το να ξεκινήσουμε την δική μας έρευνα αγοράς του ιδανικού αθλητικού παπουτσιού για την προπόνησή μας. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει παπούτσι για κάθε τύπο άθλησης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *