Ο νέος χρόνος που ήρθε είναι η ευκαιρία να αφήσουμε πίσω κάποιες «κακιές» συνήθειες. Να ξεκινήσουμε νέες δραστηριότητες (π.χ. τρέξιμο) και να θέσουμε καινούργιους στόχους. Δηλαδή, μπορούμε να βελτιώσουμε σωματική, πνευματική και επαγγελματική ζωή μας μέσα από ένα ανανεωμένο καθημερινό πρόγραμμα. Ίσως, ο εαυτός μας να προβάλει μια μικρή αντίσταση στο «καινούργιο», αλλά όλα είναι θέμα συνήθειας.

Έτσι, και εμείς με την σειρά μας θα προτείνουμε την βελτίωση της σωματικής μας οντότητας. Και πιο συγκεκριμένα τους 5 τρόπους ώστε να βελτιώσουμε την υγεία της καρδίας μας μέσα από το τρέξιμο. Είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουμε το νέο έτος από μια απλή βασική άσκηση που μπορεί να προσφέρει τόσα πλεονεκτήματα στο σώμα μας που ίσως δεν γνωρίζαμε προηγουμένως. Ας ετοιμάσουμε τα αθλητικά παπούτσια και τα ρούχα μας για ένα αναζωογονητικό ξεκίνημα.

5 Πλεονεκτήματα στην υγεία της καρδιάς μέσω του τρεξίματος

Μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης

Το τρέξιμο 20-30 λεπτών μερικές φορές την εβδομάδα βοηθά στη μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), του «κακού» τύπου χοληστερόλης και αυξάνει τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), τον «καλό» τύπο χοληστερόλης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση εξομαλύνεται επίσης μέσω συνεπούς σωματικής δραστηριότητας.

Διατήρηση σταθερού βάρους

Εκείνοι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Το τρέξιμο αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική άσκηση για όσους πρέπει να χάσουν λίγα επιπλέον κιλά. Ωστόσο, για αυτούς που σκέφτονται να ξεκινήσουν μια καινούργια δραστηριότητα, είναι ευκαιρία να τρέξουμε στο αγαπημένο μας πάρκο ή γειτονιά.

Ενίσχυση του καρδιακού μυ

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Όσο περισσότερο σηκώνουμε βαράκια, τόσο μεγαλύτερους και ισχυρότερους δικέφαλους θα έχουμε. Το ίδιο συμβαίνει όταν διαχειριζόμαστε την καρδιά μας, που είναι ο πιο σημαντικός μυς στο σώμα μας. Το τρέξιμο ενισχύει τους τοίχους της καρδιάς, γεγονός που αυξάνει τη συνολική της αποτελεσματικότητα.

Ελαχιστοποίηση του «φόρτου εργασίας» της καρδιάς

Επειδή οι δρομείς έχουν πιο δυνατές καρδιές, έχουν συνήθως χαμηλότερο ρυθμό σφυγμού ηρεμίας και προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά μπορεί να χειριστεί την άντληση μεγαλύτερης ποσότητας αίματος ανά παλμό, κάτι που βοηθά να εκτελέσει τη δουλειά της με ευκολία.

Μείωση κινδύνου από καρδιακές παθήσεις

Όσοι αρχίζουμε να τρέχουμε σε τακτική βάση μειώνουμε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις κατά 35 έως 55 τοις εκατό. Το τρέξιμο βοηθά στην πρόληψη θρόμβων αίματος στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, υποστηρίζει την υγιή ροή του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη όπως προαναφέραμε. Ωστόσο, πριν κάθε ξεκίνημα μιας νέας φυσικής άσκησης είναι σημαντικό να ακούσουμε το γιατρό μας.

Είτε προτιμάμε το περιβάλλον ενός αθλητικού συλλόγου ή γυμναστηρίου , την άνεση του σπιτιού μας ή την υπέροχη ύπαιθρο, υπάρχουν πολλές τοποθεσίες συμβατές για τρέξιμο. Επιπλέον, ο μόνος εξοπλισμός που χρειαζόμαστε είναι ο εαυτός μας, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και μερικές χαρούμενες μελωδίες στα ακουστικά μας. Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι για να καταφέρουμε τον στόχο μας πρέπει να έχουμε συνέπεια στο πρόγραμμα που έχουμε θέσει. Ας αναρωτηθούμε, αν θα μπορούσαμε να λάβουμε τα οφέλη του τρεξίματος αν δεν έχουμε συνεπεία.

Τώρα που ξε΄ρουμε κάποια από τα οφέλη του τρεξίματος, μήπως νιώθουμε έτοιμοι να κάνουμε την αρχή μιας νέας φυσικής άσκησης;