Μερικές φορές θυμόμαστε πώς ήμασταν παιδιά. Όταν είχαμε τον ελεύθερο χρόνο να πάρουμε την αγαπημένη μας παρέα και να πάμε με το ποδήλατό μας στο πλησιέστερο πάρκο. Τώρα που έχουμε μεγαλώσει και ο χρόνος μας έχει μειωθεί αρκετά σε σχέση με τότε και οι απαιτήσεις είναι σαφώς μεγαλύτερες. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν στιγμές μέσα στην εβδομάδα ώστε να γυμναστούμε και να πάρουμε το ποδήλατό μας για μια μικρή βόλτα. Άλλωστε το φθινόπωρο ενδείκνυται για τέτοιες μικρές αποδράσεις.

Το ποδήλατο αποτελεί μια από τις πιο ωραίες αερόβιες ασκήσεις γυμναστικής, καθώς γυμνάζει σχεδόν όλο το σώμα μας. Επίσης, είναι ένα αγαθό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και σε όλες τις συνθήκες που επιθυμούμε. Μέσα σε χωμάτινες και βρεγμένες διαδρομές. Οπότε αν η προτίμηση μας είναι να κάνουμε «ποδηλατάδα» μέσα στο δάσος, ας κάνουμε σήμερα την αρχή! Αν πήραμε την απόφαση, ας δούμε τι χρειάζεται να έχουμε μαζί μας για να απολαύσουμε 100% την βόλτα-γυμναστική μας.

Εξοπλισμός για κάθε βόλτα με το ποδήλατό μας

1. Κράνος

Όπως λέμε πολλές φορές, πρώτα η ασφάλεια! Ένα κράνος μπορεί να σώσει τη ζωή μας, ακόμα και στις πιο μικρές ατυχίες. Πλέον, έχουν εξελιχθεί πολύ και είναι πιο άνετα, κομψά και ευέλικτα. Τα κράνη ποδηλάτων βουνού συχνά διαθέτουν περισσότερη κάλυψη και ρυθμιζόμενο γείσο. Τα κράνη ποδηλάτου δρόμου έχουν συχνά περισσότερο αερισμό και είναι ελαφριά, οπότε θα απολαύσουμε την βόλτα μας ασφαλείς και άνετοι.

2. Ενυδάτωση

Αν το ποδήλατό μας έχει βάση για μπουκαλάκι νερού, θα μας βοηθήσει να ενυδατωθούμε κατά τη βόλτα μας. Μην ξεχνάμε, η ποδηλασία μπορεί να είναι μια έντονη προπόνηση, επομένως η ενυδάτωσή μας αποτελεί μέγιστη ανάγκη κατά την διάρκεια της άσκησης. Τα μπουκάλια νερού μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν στο ποδήλατό μας και επίσης μπορούν να κρατήσουν το νερό μας δροσερό.

3. Τρόμπα λάστιχου

Ένα ακόμη βασικό αξεσουάρ που χρειάζεται να έχουμε μαζί μας, είναι η τρόμπα λάστιχου. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει η κακιά στιγμή που θα πατήσουμε κάποιο αιχμηρό αντικείμενο (πχ καρφί) και το λάστιχό μας θα ξεφουσκώσει σύντομα. Για να γλιτώσουμε αυτό το ενδεχόμενο, μπορούμε να τοποθετήσουμε μια τρόμπα σε ειδική βάση που υπάρχει ώστε να μην ανησυχούμε σε κάποια αναποδιά. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι πριν από κάθε βόλτα πρέπει να ελέγχουμε την πίεση αέρα του ελαστικού για να έχουμε σταθερή και ασφαλή πορεία με το ποδήλατό μας.

4. Φώτα

Ο ποδηλάτης είναι αρκετά ευάλωτος όταν η βόλτα του είναι μέσα σε πολυσύχναστους δρόμους! Ένα ποιοτικό σετ φώτων θα φωτίσει το δρόμο ή το μονοπάτι μπροστά μας. Τα φώτα αποτελούν από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ. Η ειδοποίηση αυτοκινήτων, πεζών και άλλων ποδηλατών είναι κρίσιμη για την ασφάλεια στα μονοπάτια και στους δρόμους. Μπορούμε να βρούμε φώτα ποδηλάτου σε επιλογές με μπαταρία και επαναφορτιζόμενες επιλογές USB.

5. Κλειδαριά

Η κλειδαριά είναι χρήσιμη στην περίπτωση που θα σταματήσουμε κάποια στιγμή και δεν αισθανόμαστε σίγουροι για το αν θα βρούμε το ποδήλατό μας στην θέση του. Μια στάση σε ένα περίπτερο, μια καφετέρια ή πάρκο μπορεί να είναι αρκετό ώστε να μπορέσουμε να ασφαλίσουμε το ποδήλατό μας.

6. Πολλαπλό εργαλείο

Ένα ευέλικτο «πολυεργαλείο» μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της συνέχισης μιας διαδρομής και της επιστροφής με τα πόδια στο αυτοκίνητο. Τα πολλαπλά εργαλεία θα μπορέσουν να μας διευκολύνουν στην αλλαγή κάθε μπουλονιού και βίδας στο ποδήλατό μας. Τα περισσότερα περιλαμβάνουν κατσαβίδια flathead και phillips, ένα σετ κλειδιών allen, κλειδιά torx και μερικά περιλαμβάνουν ακόμη και ένα εργαλείο θραύσης αλυσίδας!

Εν κατακλείδι, η βόλτα-γυμναστική με το ποδήλατό μας είναι μια από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες που μπορούμε να έχουμε μέσα στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, για να παραμένουμε ασφαλείς, ενυδατωμένοι και ασταμάτητοι, χρειάζεται να προμηθευτούμε τα παραπάνω αξεσουάρ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά την αγορά μας δεν θα μας λείψει τίποτα σε οποιαδήποτε συνθήκη και αν βρεθούμε.