Το καλοκαίρι είναι επιτέλους εδώ! Θάλασσα, παγωτά και διακοπές στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας κυριαρχούν σε ένα γεμάτο καλοκαίρι. Όμως, η καθημερινότητα μας αλλάζει για αυτούς τους τρεις μήνες και πολλές από τις συνήθειες που είχαμε δεν πλαισιώνουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας. Για παράδειγμα, μια συνήθεια που μπορεί να έχουμε και να μην είμαστε πλέον τόσο δραστήριοι, είναι η γυμναστική μας. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας, αυτή η δραστηριότητα είναι η πιο σημαντική για την πνευματική και σωματική ζωή μας.

Έχουμε αναρωτηθεί άραγε αν θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα τυπικό πρόγραμμα γυμναστικής ενώ βρισκόμαστε στην παραλία; Είτε σκεφτόμαστε ένα πρωινό τζόκινγκ στην παραλία είτε ίσως να παίζουμε κάποιο είδος αθλήματος (π.χ. beach βόλεϊ), η άσκηση στην παραλία με τις αμμώδεις επιφάνειές της έχει τα οφέλη της. Πάμε να δούμε μαζί πως μπορούμε να κάνουμε την γυμναστική μας πιο ευχάριστη στα πλαίσια μιας καλοκαιρινής επίσκεψης στην παραλία.

Γιατί να κάνουμε γυμναστική στην παραλία;

Μπορούμε να ξεκινήσουμε περιγράφοντας το καλοκαιρινή ανατολή του ηλίου που καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια της θάλασσας. Με ένα τέτοιο τοπίο δύσκολα θα μπορούσαμε να αντισταθούμε σε μια πρωινή γυμναστική αντικρίζοντας αυτή την εικόνα. Πέρα, όμως, από την πνευματική τόνωση που θα λάβουμε εκείνη την στιγμή, κερδίζουμε και σωματικά οφέλη μέσα από προτάσεις για ασκήσεις.

1. Spiderman crawl

Ξεκινάμε από τη θέση σανίδας και χαμηλώνουμε το σώμα μας παράλληλα στην άμμο. Ταυτόχρονα, μετακινούμε το σώμα μας προς τα εμπρός και στο πλάι με το αριστερό μας χέρι και φέρνουμε το δεξί μας γόνατο προς το δεξί μας χέρι. Κρατάμε τους γοφούς μας χαμηλά και τους κοιλιακούς μας σφιγμένους. Επαναλαμβάνουμε και για την αντίθετη πλευρά του σώματος και συνεχίζουμε να «περπατάμε» μέχρι ένα προκαθορισμένο σημάδι και επιστρέφουμε.

2. Push-up Shoulders-ups

Ξεκινάμε ξανά με σανίδα με τα χέρια ανοιχτά περισσότερο από το πλάτος των ώμων. Χαμηλώνουμε το σώμα μας προς τα κάτω σε στάση pushup και μετά επιστρέφουμε στη θέση σανίδας. Επίσης, σηκώνουμε τους γοφούς μας και χαμηλώνουμε το πηγούνι μας για να δούμε ότι η κλίση του σώματος μας είναι σωστή, έχοντας θέση σαν σημείο τα γόνατά μας τεντώνοντας τα πόδια μας. Έπειτα, χαμηλώνουμε την κορυφή του κεφαλιού μας προς την άμμο όσο τα πόδια και ο κορμός μας είναι ακόμα δύσκαμπτοι. Σπρώχνουμε προς τα πίσω τον κορμό μας κρατόντας τα χέρια μας στην ίδια θέση.  Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό τουλάχιστον 10 φορές πριν προχωρήσουμε. 

3. Τρέξιμο/τζόκινγκ 

Ένας κλασικός τρόπος γυμναστικής στην παραλία είναι το τρέξιμο-τζόκινγκ. Συχνά, μπορούμε να δούμε ανθρώπους να τρέχουν κατά μήκος της ακτογραμμής της θάλασσας. Το τρέξιμο στην παραλία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να κάνουμε την cardio προπόνησή μας. Η πρόσθετη αντίσταση από την άμμο μας κάνει πολύ πιο δύσκολο το τρέξιμο ή τζόκινγκ. Το τρέξιμο ξυπόλητος προσφέρει το πρόσθετο πλεονέκτημα της αύξησης της ισορροπίας και της προσθήκης δομής στη φυσική σας κίνηση τρεξίματος.

4. Cross-under planks

Τοποθετούμε το σώμα μας σε θέση σανίδας με τα χέρια μας στο ύψος των ώμων μας. Τα πόδια μας πρέπει να είναι ίσια και ο κορμός μας σφιγμένος. Φέρνουμε το δεξί μας πόδι κάτω από το σώμα μας προς την αριστερή πλευρά στρίβοντας τον πυρήνα μας. Κρατάμε το πόδι μας λυγισμένο. Ας προσπαθήσουμε να εκτελέσουμε 10 επαναλήψεις. 

5. Γιόγκα

Το φυσικό περιβάλλον κατά την ανατολή του ηλίου στην παραλία είναι ένα καλό μέρος για μια χαλαρωτική προπόνηση – γυμναστική. Όταν κάνουμε γιόγκα, η άμμος δίνει μια πρόκληση σε κάθε στάση. Αυτό μας αναγκάζει να σφίγγουμε τον πυρήνα του σώματός μας πιο έντονα με κάθε ισορροπημένη στάση. Προχωράμε σε κινήσεις «χαιρετισμού» προς τον ήλιο και πιο προχωρημένες κινήσεις με τα χέρια μας. Οι κινήσεις γιόγκα είναι μερικές από τις καλύτερες ασκήσεις στην παραλία που μπορούμε να κάνουμε. Αποτελεί μια από τις πιο χαλαρωτικές ασκήσεις, ωφελώντας στην πνευματική μας ευεξία.

Οφέλη γυμναστικής στην παραλία

Αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D: Ένα από τα καλύτερα πράγματα για την γυμναστική στην παραλία είναι η ευκαιρία να απορροφήσουμε την απαραίτητη βιταμίνη D.

Χτίσιμο δύναμης και αντοχής: Η άσκηση στην άμμο είναι πολύ πιο δύσκολη από την άσκηση σε μια επίπεδη, σταθερή επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει επειδή η άμμος προσθέτει αντίσταση, αναγκάζοντας τους μύες μας να δουλέψουν «σκληρότερα».

Μειώση του στρες: Το να περνάς χρόνο στη φύση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση και η παραλία δεν αποτελεί εξαίρεση.

Βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού: Η προπόνηση στην άμμο απαιτεί περισσότερη ισορροπία και συντονισμό.Επειδή η άμμος συνεχώς μετατοπίζεται και αλλάζει, καθιστώντας δυσκολότερο να διατηρήσουμε τα πόδια μας σταθερά.

Απόλαυση του ταξιδιού της γυμναστικής μας: Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το μεγαλύτερο όφελος μιας προπόνησης στην παραλία είναι ότι είναι απλώς διασκεδαστικό!

Εν κατακλείδι, η γυμναστική στην παραλία αποτελεί μια ευχάριστη στιγμή μέσα στην καθημερινότητα μας. Τα οφέλη που μας προσφέρει σε πνευματικό και σωματικό επίπεδο είναι αξιοσημείωτα. Τι καλύτερο τότε να διαλέξουμε μια από τις αγαπημένες ασκήσεις γυμναστικής και να απολαύσουμε την προπόνησή μας. Ας το δοκιμάσουμε, λοιπόν, σήμερα!