Τα αθλητικά παπούτσια μας αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας μας, αν είμαστε οι τύποι ανθρώπων που θα προτιμήσουμε κάτι πιο αναπαυτικό συγκριτικά με ένα σκαρπίνι ή ένα ζευγάρι τακούνια για την δουλειά μας. 

Ωστόσο, μπορεί να τα χρησιμοποιούμε και για την γυμναστική μας.

Σκονίζονται, «βρωμίζονται» και φθείρονται(ανάλογα με την χρήση τους) σε εβδομαδιαία βάση. Έρχεται, λοιπόν, η ώρα να τα καθαρίσουμε. Ξέρουμε, όμως τον σωστό τρόπο και την διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουμε ώστε να μην τα φθείρουμε παραπάνω ή να αλλοιώσουμε την επιφάνεια τους;

Πάμε να δούμε τα βήματα που χρειάζεται να κάνουμε για το απόλυτο αποτέλεσμα καθαριότητας!

Βήματα καθαρισμού για τα αθλητικά παπούτσια μας

1. Ξεσκονίζουμε καλά

Πρώτο και κύριο βήμα για να καθαρίσουμε τα αθλητικά παπούτσια μας είναι να τα ξεσκονίσουμε καλά. Αρχικά, θα πρέπει να προμηθευτούμε μια βούρτσα καθαρισμού(για υποδήματα) ή μια οδοντόβουρτσα που δεν χρησιμοποιούμε πλέον.

Ξεκινάμε, λοιπόν, να βγάζουμε οτιδήποτε μπορεί να έχει βρεθεί στην επιφάνεια του παπουτσιού μας(π.χ. λάσπη, χώμα, σκόνη). Η οδοντόβουρτσα μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη για τα μικρά και κρυφά σημεία που δεν μπορεί να «επέμβει» η μεγάλη βούρτσα μας.

2. Βγάζουμε κορδόνια και πάτους

Το επόμενο στάδιο καθαρισμού για τα αθλητικά παπούτσια μας είναι να αφαιρέσουμε τα κορδόνια και τους πάτους. Τα τοποθετούμε αρχικά μέσα σε μια μαξιλαροθήκη. Ύστερα τα βάζουμε στο πλυντήριο με υγρό απορρυπαντικό. Το πρόγραμμα πλύσης που επιλέγουμε είναι κρύο/ ευαίσθητο ώστε να μην διαβρωθούν. Αυτό θα καθαρίσει πλήρως κάθε οσμή και ακαθαρσία, κρατώντας μακριά κάθε ίχνος πιθανής μυκητίασης που μπορεί να προκύψει από βρώμικους πάτους.

3. Πλύσιμο 

Ήρθε η ώρα να πλύνουμε τα αθλητικά μας. Τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και υγρό απορρυπαντικό (και όχι σκόνη). Ύστερα από έχουμε αγοράσει βούρτσα καθαρισμού, βουτάμε τα αθλητικά παπούτσια μέσα και αρχίζουμε να τα τρίβουμε καλά μέχρι να φύγει πλήρως η ανεπιθύμητη βρωμιά. Καλό είναι να έχουμε τοποθετήσει γάντια χειρός για να μην έχουμε ανεπιθύμητα μικρόβια στα χέρια μας μετά. 

4. Σκούπισμα 

Αφού τα πλύνουμε σχολαστικά, έρχεται η ώρα να τα σκουπίσουμε. Με μια ζέστη πετσέτα σκουπίζουμε ένα ένα παπούτσι ώστε να αποκρίνουμε το σαπούνι και τα υπολείμματα βρωμιάς που μπορεί να έχουν μείνει μετά το πλύσιμο.

5. Στέγνωμα 

Το στέγνωμα του αθλητικού παπουτσιού μας απαιτεί μεγάλη προσοχή. Αρχικά, χρειάζεται να τα έχουμε σκουπίσει πολύ καλά και ύστερα να τα τοποθετήσουμε σε σημείο εξωτερικά ή εσωτερικά (θερμοκρασία δωματίου) του σπιτιού μας υπό σκιά πάντα. Ο λόγος είναι ότι ο ήλιος δεν απαιτεί λύση στο στέγνωμα του υποδήματος. Καθώς μπορεί να αλλοιώσει στρεβλώσει την εξωτερική σόλα του παπουτσιού. Επίσης, αν πρόκειται για άσπρο χρώμα μπορεί να φτάσει σε σημείο όπου να κιτρινίσει πλήρως.

Εν κατακλείδι, τα αθλητικά παπούτσια μας χρειάζονται φροντίδα και σωστό τρόπο καθαρισμού ώστε να τα έχουμε για πολύ καιρό ακόμη σε χρήση. Να ευχαριστιόμαστε καθημερινά τα καθαρά μας υποδήματα. Τέλος, θα αποφύγουμε κάθε τυχόν μικρόβια.