Τα αθλητικά παπούτσια για τον δρομέα, επαγγελματία και μη, ενέχουν σημαντικό ρόλο στην ρουτίνα του. Καθώς μπορεί να αποφύγει πληθώρα προβλημάτων και να γίνει πιο ευχάριστη η κάθε του προπόνηση. Το κατάλληλο αθλητικό παπούτσι μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν τα πόδια υγιή και το σώμα ασφαλές από τραυματισμούς. Τα παπούτσια των δρομέων επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα τους και κατά συνέπεια θεωρούνται ο πολυτιμότερος εξοπλισμός τους.

Παράλληλα, η σωστή επιλογή αθλητικού παπουτσιού είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων. Ειδικότερα του σωματικού βάρους, του πατήματός του καθώς και ο στόχος του δρομέα (πχ αγωνιστικό παπούτσι).

Αναλυτικότερα λοιπόν:

Βάρος

Μεγάλο βάρος δρομέα συνεπάγεται αγορά αθλητικού παπουτσιού με καλή αντικραδασμική προστασία και συνεπώς μεγαλύτερο βάρος παπουτσιού.

Πάτημα

->Ουδέτερο πάτημα

Το πόδι, σε αυτή την περίπτωση, πατάει στο εμπρόσθιο τμήμα του πέλματος και η δύναμη προς το έδαφος επιστρέφεται ιδανικά στο υπόλοιπο σώμα. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε έχετε μια μεγάλη γκάμα επιλογής παπουτσιών και ιδανικά της κατηγορίας  neutral ή cushion.

-> Υποπρηνισμός

Σε αυτήν την περίπτωση το πόδι πατάει με την εξωτερική πλευρά του πέλματος. Με αποτέλεσμα οι δυνάμεις από το έδαφος να μην επιστρέφονται ομαλά στο υπόλοιπο σώμα. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία τότε η επιλογή του αθλητικού παπουτσιού θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την αυξημένη αντικραδασμική προστασία.

-> Υπερπρηνισμός

Σε αυτή την περίπτωση το πόδι πατάει με την εσωτερική πλευρά του πέλματος. Συνήθως δημιουργείται λόγω αυξημένης στροφής του γόνατου ή του ισχίου. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία τότε επιλογή του αθλητικού παπουτσιού θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την επιπλέον στήριξη(stability, motion control)

Στόχος Δρομέα

-Racing:  έχουν χαμηλό βάρος και μικρή προστασία και προορίζονται για τις ημέρες των αγώνων και κατά βάση από έμπειρους δρομείς

-Trail:  προορίζονται για εκτός δρόμου διαδρομές(βουνό, μονοπάτια κλπ) έχουν ενισχυμένο πάτο και ανάγλυφες σόλες για μεγαλύτερη πρόσφυση με το έδαφος.

-Performance: έχουν χαμηλό βάρος και είναι ιδανικά για δρομείς με ουδέτερο πάτημα ή ελαφρύ υποπρηνισμό.

-Neutral: προορίζονται για όλα τα είδη δρομέα, από αρχάριο μέχρι επαγγελματία, έχουν ουδέτερο πάτημα και υψηλή αντικραδασμική προστασία.

-Stability: κατά βάση προορίζονται για δρομείς με έντονο υπερπρηνισμό, καθώς παρέχουν προστασία με ειδικό μαξιλάρακι από την πλευρά της καμάρας του ποδιού που επηρεάζεται περισσότερο.

Πόσο «κρατάει» ένα παπούτσι;

Αυτός είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, καθώς εξαρτάται από το έδαφος που χρησιμοποιείται το παπούτσι, το υλικό που είναι φτιαγμένο, το χρονικό διάστημα που είναι σε χρήση, τα χιλιόμετρα που έχουν καλυφθεί κλπ. Κατά βάση όμως, τα αθλητικά παπούτσια έχουν διάρκεια ζωής περίπου 500-900 χλμ (απόσταση η οποία καλύπτεται σε λίγους μήνες από αφοσιωμένους δρομείς). Από παπούτσι σε παπούτσι, από σχέδιο σε σχέδιο και από προπόνηση σε προπόνηση. Το φορτίο του δρομέα θα επηρεάσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του παπουτσιού. Καθώς το βάδισμα κάθε δρομέα και το επακόλουθο μοτίβο πελματιαίας πίεσης κατά τη διάρκεια του τρεξίματος μπορεί να αλλάξουν καθώς φοράει το παπούτσι.

Ποια είναι η καλύτερη επιφάνεια για τρέξιμο;

Σε αυτό δεν υπάρχει σαφής απάντηση γιατί εξαρτάται πάλι από το στόχο του εκάστοτε δρομέα. Αυτό που πολλοί δρομείς δεν λαμβάνουν υπόψη είναι η επίδραση που έχει η επιφάνεια στην οποία τρέχουν στα πόδια και τα γόνατά τους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σαν γενικός κανόνας όμως το γρασίδι και το χώμα αποτελούν τις καλύτερες και πιο “μαλακές” επιφάνειες για την προπόνηση του δρομέα, καθώς μειώνονται τα φορτία από το έδαφος στο σώμα.

TIP: Οι επιφάνειες από σκυρόδεμα και τσιμέντο θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα συνολικά στο σώμα.

Έτσι λοιπόν, τα αθλητικά παπούτσια θα χρησιμοποιηθούν κάτω από μια ευρεία ποικιλία συνθηκών, από μια άπειρη ποικιλία τύπων σώματος. Η επιλογή αθλητικού παπουτσιού απαιτεί τη δέουσα προσοχή για να απολαμβάνει οποιοσδήποτε την προπόνηση του και να έχει τα μέγιστα αποτέλεσμα από αυτήν!