Όταν παίρνουμε την απόφαση να επισκεφτούμε ένα κατάστημα για να αγοράσουμε κάποιο είδος ρούχου που έχουμε ανάγκη, στο μυαλό μας έρχονται πολλές ερωτήσεις. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι: «Από τι υλικό είναι φτιαγμένο;» ή «Θέλουμε να έχει λάστιχο στα άκρα;» ή «Το χρώμα ταιριάζει με τα υπόλοιπα ρούχα της γκαρνταρόμπας μας;». Είναι πιθανόν μερικοί από εμάς να έχουμε κάνει αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό μας ή στον πωλητή του καταστήματος.

Ωστόσο, στην ερώτηση από τι υλικό είναι φτιαγμένο το ρούχο που θα διαλέξουμε, η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι βαμβάκι και πολυεστέρας. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάμεσα στα δυο υλικά κατασκευής των ρούχων. Στο τέλος αναρωτιόμαστε ποια είναι τελικά η καλύτερη επιλογή για εμάς;

Πάμε να δούμε μερικά από τις διαφορές και τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα και ποιο είναι το καλύτερο για εμάς.

ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ;

Το βαμβάκι αποτελεί ένα υλικό κατασκευής ρούχων που χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια, καθώς και η δημοτικότητά του στις βιομηχανίες ένδυσης δεν εξαφανίζεται. Όταν φτάνουμε στην περίπτωση να εξετάσουμε τις διαφορές πολυεστέρα έναντι βαμβακιού, ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του βαμβακιού είναι ένα υλικό όπου το κάθε ρούχο μπορεί να αναπνέει ελεύθερα και με ευκολία(δεν πρέπει να συγχέεται με την απομάκρυνση της υγρασίας). Επίσης, είναι αρκετά άνετο και στη δεδομένη στιγμή είναι η πιο προσιτή επιλογή. Το βαμβάκι είναι ένα εμπόρευμα και μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις στην τιμή, αλλά επί του παρόντος ξεπερνά τον πολυεστέρα σε τιμή.  Επιπλέον, το βαμβάκι είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με ευαίσθητο δέρμα, καθώς το οργανικό βαμβάκι παρασκευάζεται χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων, φυτοφαρμάκων και χημικών. Για πολλούς, τα πλεονεκτήματα της χρήσης βαμβακιού υπερτερούν κατά πολύ των μειονεκτημάτων.

ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΑΜΒΑΚΙ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑΣ;

Ο πολυεστέρας είναι ένα συνθετικό υλικό που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1940. Όπως και το βαμβάκι, είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή στη βιομηχανία ένδυσης. Αν χρειαζόμαστε ένα ρούχο, το οποίο να αποβάλλει τον ιδρώτα, να είναι πιο ανθεκτικό με το πέρας του χρόνου και να μην ανησυχούμε για το ενδεχόμενο να ξεθωριάσει το χρώμα, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε ένα πολυεστερικό ρούχο. Πλέον, υπάρχουν επιλογές που δεν είναι 100% πολυεστερικές, αλλά με συνδυασμό ελαστικότητας ώστε να μας εφαρμόζει καλύτερα πάνω στο σώμα μας.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑ 

Πλεονεκτήματα των T-Shirts και Hoodies από βαμβακερό υλικό:

  • Υλικό που αναπνέει εύκολα.
  • Άνετο στην εφαρμογή του.
  • Φθηνότερο, προς το παρόν, καθώς παρουσιάζει διακυμάνσεις στην τιμή. 
  • Το βιολογικό βαμβάκι είναι καλό για το ευαίσθητο δέρμα, καθώς παρασκευάζεται χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων, φυτοφαρμάκων και χημικών. 

Μειονεκτήματα των T-Shirts και Hoodies από βαμβακερό υλικό:

  • Μπορεί να συρρικνωθεί στο στεγνωτήριο 
  • Το πλύσιμο προκαλεί συνήθως απώλεια χρώματος 
  • Συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό από ιδρώτα

Πλεονεκτήματα των T-Shirts και Hoodies από πολυεστερικό υλικό:

  • Ανθεκτικό με το πέρας του χρόνου  
  • Ξεθωριάζει λιγότερο στο πλύσιμο
  • Αντέχει σε πολύ φθορά και πλύσιμο
  • Επειδή ο πολυεστέρας είναι λιγότερο απορροφητικός, είναι επίσης πιο ανθεκτικός στους λεκέδες 
  • Απομακρύνει τον ιδρώτα και την υγρασία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλύτερο για απόδοση και αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές στην αθλητική ένδυση.

Μειονεκτήματα των μπλουζών και των φούτερ από πολυεστερικό υλικό:

  • Δεν μπορούμε να βάψουμε τον πολυεστέρα.
  • Συνθετικό υλικό – έτσι δημιουργείται κακό για το περιβάλλον και δεν μπορεί να ανακυκλωθεί.
  • Μπορεί να μας συγκεντρώνει ποσοστό θερμότητας, δηλαδή να ζεσταινόμαστε αρκετά κατά την διάρκεια μιας ηλιόλουστης και ζεστής μέρας.

ΤΕΛΙΚΑ, ΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑ;

Σε αυτή την ερώτηση, την απάντηση μπορούμε να την δώσουμε μόνο εμείς οι ίδιοι με βάση τις ανάγκες μας. Δηλαδή, αν χρειαζόμαστε κάτι ζεστό, άνετο και να αναπνέει καλύτερα το δέρμα μας, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα ρούχο από βαμβάκι. Όμως, παρατηρούνται διακυμάνσεις στην τιμή του που αυτό μπορεί να μας οδηγήσει να επιλέξουμε ένα πολυεστερικό ρούχο. Τέλος, αν εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ανάμεσα στα δυο υλικά, σίγουρα θα μας είναι πιο εύκολο να αποφασίσουμε για την τελική μας αγορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *