Μετά από χρόνια εμπειρίας στον χώρο των υποδημάτων, παρατηρούμε αρκετές περιπτώσεις πελατών που ψάχνουν το κατάλληλο αθλητικό παπούτσι για την δουλειά τους. Επί το πλείστον, η κοινή ερώτηση είναι «έχετε παπούτσια για ορθοστασία;». Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις με άλλα ορθοπεδικά προβλήματα που ζήτησαν την βοήθειά μας στην επιλογή ενός παπουτσιού εργασίας.

Σήμερα, θα αναλύσουμε γιατί τελικά είναι σημαντικό να επιλέγουμε το κατάλληλο αθλητικό παπούτσι για τον χώρο εργασίας μας. Σε κάθε περίπτωση, κάθε δουλειά ίσως απαιτεί και συγκεκριμένο κώδικα ντυσίματος, όπως για παράδειγμα στο νοσοκομείο ή σε ένα εστιατόριο. Μπορούμε να ταιριάξουμε χρώμα, άνεση και αναπαυτικότητα ταυτόχρονα χωρίς να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα στην εργασία μας.

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρούμε τι χρειάζεται να έχει ένα αθλητικό παπούτσι εργασίας.

Στοιχεία αθλητικού παπουτσιού εργασίας

Αντιολισθητική σόλα:

Ξεκινάμε από κάτω προς τα πάνω στην κατασκευή του υποδήματος. Έτσι, σε αρκετές εργασίες υπάρχουν ολισθηρά πατώματα με αποτέλεσμα να νιώθουμε πολύ επιφυλακτικοί για το πως θα ενεργήσουμε. Για αυτό, πρέπει να ελέγχουμε το αθλητικό παπούτσι μας να έχει επένδυση από αντιολισθητική σόλα ώστε να αποφύγουμε πιθανά ατυχήματα και δυσάρεστους τραυματισμούς. Δηλαδή, αν δεν έχει επιβεβαιωμένη αντιολισθητική σόλα από την εταιρία κατασκευής, τουλάχιστον να έχει προδιαγραφές ή αυλακώσεις ώστε να αποβάλει το νερό που θα έρθει σε επαφή.

Άνεση:

Μιλώντας για άνεση, μπορούμε να εννοήσουμε και την απορροφητικότητα φυσικά. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η ενδιάμεση σόλα του αθλητικού παπουτσιού. Η κατασκευή της ποικίλει από εταιρία σε εταιρία και μπορούμε να δούμε πολλές εκδοχές. Μια από αυτές είναι η γνωστή, στους περισσότερους από εμάς, αερό-σολα. Ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή του gel, αφρού ή εύκαμπτου πολυεστέρα (κάνοντας την εμφάνισή του σε τελευταία μοντέλα). Οποιοδήποτε αθλητικό παπούτσι επιλέξουμε χρειάζεται να απορροφά τους κραδασμούς και να μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον που περπατάμε ώστε να μας προσφέρει την άνεση που ζητάμε.

Αναπνοή:

Είναι καλό να αποκτήσουμε ένα παπούτσι εργασίας που επιτρέπει στα πόδια μας να αναπνέουν μέσα από οπές αερισμού. Αν είναι δυνατόν, να έχει «στρατηγικά» μέρη όπου δεν μπαίνουν υγρά, κατά προτίμηση στα πλαϊνά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε επίσης μια καλή αφαιρούμενη σόλα, ώστε να απορροφάει τον ιδρώτα και να μην παράγει δυσάρεστες οσμές, βελτιώνοντας παράλληλα την άνεση.

Προστασία από τοξικές ουσίες και λοιμώξεις:

Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε με υπερβολή εδώ. Μερικοί από εμάς διαχειριζόμαστε τοξικές ουσίες, μολυσμένα δείγματα και ναι, η χλωρίνη και τα απολυμαντικά θα καταστρέψουν ένα ακατάλληλο παπούτσι. Για να προστατέψουμε τα παπούτσια μας από αυτούς τους κινδύνους, θα πρέπει να φοράμε ένα παπούτσι EVA που καλύπτει πλήρως τα πόδια μας, ειδικά ενισχυμένο στο πάνω μέρος και τη σόλα, αποτρέποντας την είσοδο υγρών.

Αδιάβροχο:

Καθημερινά περπατάμε σε δρόμους και σε πατώματα που ίσως δεν είναι και η επιτομή της υγιεινής. Με αποτέλεσμα, το αθλητικό παπούτσι μας να σκονίζεται και να λερώνεται με κάποιο είδους λεκέ. Καλό είναι να επιλέξουμε κάποιο το οποίο είναι εύκολο να καθαριστεί και να επανέλθει στην πρώιμη μορφή του. Έτσι, διατηρούμε και την καλή εμφάνιση μας στην δουλειά.

Αυτά είναι τα πέντε βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένα αθλητικό παπούτσι εργασίας.

Σημαντική πληροφορία για την τελική επιλογή

Όπως προαναφέραμε το παπούτσι εργασίας θα πρέπει να καλύπτει κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να νιώθουμε 100% ικανοποιημένοι από την επιλογή μας. Ωστόσο, χρειάζεται να μην περιοριστούμε σε κάτι λιγότερο από κάτι που δεν περιλαμβάνει κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία. Αν επιλέξουμε κάτι λιγότερο (κατασκευαστικά), τότε θα έρθουμε αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα στο ίδιο μας το σώμα.

Μιλάμε για πόνους και τραυματισμούς που ξεκινούν από τα πόδια μας, φτάνουν στα γόνατά μας και καταλήγουν στην μέση μας. Όσες ώρες μπορεί να δουλεύουμε πρέπει να μην ξεχνάμε ότι έχουμε ανάγκη το καλύτερο αθλητικό παπούτσι που θα μας διασφαλίσει την «υγεία» του σώματος μας και την ανακούφιση αφού τα βγάλουμε.

Εν κατακλείδι, η κούραση από την καθημερινή δουλεία μας μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο ξεκινώντας από την σωστή επιλογή του παπουτσιού που θα φορέσουμε το πρωί.