Μέρα με τη μέρα βλέπουμε το παιδί μας να μεγαλώνει και νιώθουμε όλο και πιο περήφανοι για τα καθημερινά κατορθώματα του. Μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση για το καθετί καινούργιο που μαθαίνει. Ένα από αυτά είναι η ώρα που σηκώνεται στα δυο ποδαράκια του και αρχίζει να περπατάει. Η στιγμή είναι μοναδική και ξεχωριστή για τα μικρά μας πλασματάκια.

Από εκεί και πέρα ως γονείς πρέπει να φροντίζουμε τα ποδαράκια τους να παραμένουν ζεστά και καθαρά. Το πρώτο και κύριο βήμα είναι να τους φορέσουμε κάλτσες που σίγουρα θα λατρέψουν. Με τον καιρό, σειρά έχουν τα πρώτα βρεφικά παπούτσια που θα φορέσουν.

Ωστόσο, γνωρίζουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα φορέσουν; Επίσης, τι είδους παπούτσια πρέπει να φορούν μόλις αρχίσουν να περπατούν;

Πάμε να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα που πιστεύουμε ότι απασχολούν πολλούς από εμάς.

Πότε χρειάζεται να αγοράσουμε βρεφικά παπούτσια;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία στην οποία το μωρό μας θα χρειαστεί βρεφικά παπούτσια, αλλά ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να περιμένουμε μέχρι να μάθει να περπατάει και να δείξει σημάδια ότι μπορεί να σταθεί όρθιο. Η γενική κατευθυντήρια γραμμή – ορόσημο για το πότε ένα μωρό αρχίζει να περπατά είναι:

  • Μεταξύ 6 και 13 μηνών : σέρνεται
  • Μεταξύ 9 και 12 μηνών : πρώτες προσπάθειες να κρατηθούν όρθια
  • Μεταξύ 8 και 18 μηνών: περπάτημα

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο. Δηλαδή, το κάθε μωρό θέλει τον χρόνο του μέχρι να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Τι πρέπει να προσέχουμε σαν γονείς στην επιλογή παπουτσιών;

Όταν τα μωρά αρχίζουν να περπατούν και νιώθουμε έτοιμοι να αγοράσουμε το πρώτο τους ζευγάρι, είναι σημαντικό να προσέξουμε τι θα επιλέξουμε. Αλλά, για να πανικοβληθούμε, υπάρχουν τόσες πολλές αξιολάτρευτες και κατάλληλες επιλογές για βρεφικά παπούτσια. Απλά χρειάζεται να θυμηθούμε ότι τα πόδια του μωρού μας μεγαλώνουν γρήγορα και η σταθερότητα, η ευελιξία και η άνεση είναι απαραίτητα.

Για να επιλέξουμε το τέλειο ζευγάρι παπούτσια, θα πρέπει να δώσουμε σημασία σε μερικά βασικά χαρακτηριστικά, όπως:

  1. Ελαφριά παπούτσια: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το πόδι του παιδιού μας με κάποιο «βαρύ» υπόδημα.
  2. Εύκαμπτες σόλες: Οποιαδήποτε παπούτσι με σκληρές, άκαμπτες σόλες μπορεί να περιορίσουν την κίνηση του ποδιού.
  3. Σωστή εφαρμογή: Ας βεβαιωθούμε ότι τα υποδήματα δεν είναι πολύ φαρδιά ή πολύ στενά. Θα πρέπει να υπάρχει περίπου ένα περιθώριο του μισού αντίχειρα του χεριού μας.  
  4. Αντιολισθητική σόλα: Αυτό είναι σημαντικό για την πρόληψη ολισθήσεων και πτώσεων στα πρώτα βήμα του.

Σημαντική σημείωση σε αυτό το σημείο είναι το εξής: καθώς τα πόδια των παιδιών μας αναπτύσσονται ταχύτατα, θα πρέπει να προσέχουμε το περιθώριο που έχουν τα παπούτσια που φορούν. Σε περίπτωση που φτάσουν στο όριο ή μηδενιστεί το περιθώριο, τότε τα δάχτυλα του θα αρχίζουν να παίρνουν εσωτερική κλήση. Έπειτα, παραμονεύει και ο κίνδυνος μιας πληγής.

Πρέπει τα μωρά να φορούν παπούτσια όταν μαθαίνουν να περπατούν;

Τα μωρά πρέπει να φορούν βρεφικά παπούτσια όταν περπατούν έξω ή σε ανώμαλες επιφάνειες. Επίσης, όταν φορούν τα παπούτσια τους, ενισχύουν τη μυϊκή τους δύναμη, καθώς επίσης ενθαρρύνει την ισορροπία, τη στάση του σώματος και τον συντονισμό. Ωστόσο σε εσωτερικούς χώρους, όταν είναι ξυπόλητα εξυπηρετεί καλύτερα καθώς τα πόδια τους αναπτύσσονται ακόμα.

Εν κατακλείδι, τα πρώτα βήματα που κάνει το παιδί μας είναι ένα μοναδικό γεγονός και θα το θυμόμαστε για μια ζωή. Όμως, χρειάζεται να εξοπλιστούμε με γνώση ώστε να κάνουμε την κατάλληλη στιγμή την αγορά για τα πρώτα του βρεφικά παπούτσια. Επίσης, θα πρέπει να προσέξουμε τα χαρακτηριστικά των υποδημάτων που θα αγοράσουμε, καθώς μπορεί να εμπέσουμε σε λάθη που θα «κοστίσουν»  στα πόδια του παιδιού μας.