Πόσο όμορφο είναι να βλέπουμε το παιδί μας να μεγαλώνει τόσο γρήγορα και να μην το πιστεύουμε; Τα παιδιά σε μικρή ηλικία έχουν απίστευτη ανάπτυξη και μέχρι να το καταλάβουμε έχουν φτάσει ήδη έφηβοι. Αξέχαστες στιγμές γέλιου και ατελείωτου παιχνιδιού είναι ορισμένες περιπτώσεις που μένουν στο μυαλό μας σαν γονείς.

Ωστόσο, οι στιγμές που θα μας σημαδέψουν είναι όταν ακούσουμε τις πρώτες λέξεις ή όταν αρχίζει να περπατάει. Είναι το κάτι μοναδικό και εκπλησσόμαστε.

Όταν, λοιπόν, έρθει η ώρα των πρώτων βημάτων του παιδιού μας σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο μήπως χρειάζεται παπούτσια. Ίσως και να μην είναι απαραίτητο, καθώς πρέπει να αρχίζει να συνηθίζει να περπατάει για λίγο διάστημα.

Πάμε να δούμε τις 5 συμβουλές που έχουμε να συστήσουμε στην περίπτωση που το παιδί μας φορέσει τα πρώτα του βρεφικά παπούτσια.

1. Υλικό κατασκευής

Το παιδί μας μόλις άρχισε να περπατάει. Οπότε τα βρεφικά παπούτσια του θα πρέπει να είναι αναπαυτικά ώστε να προσαρμοστεί κατευθείαν το πόδι του. Θα προτείναμε να προσέξουμε ιδιαίτερα το υλικό κατασκευής από το οποίο είναι φτιαγμένο το υπόδημα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προτιμήσουμε σκληρό δέρμα ή κάποιο είδος από πλαστική κατασκευή. Το ιδανικότερο βρεφικό παπούτσι πρέπει να είναι κατασκευασμένο από ύφασμα. Δηλαδή, να μπορεί να είναι εύκαμπτο και να λυγίζει εύκολα.

2. Έλεγχος στην σόλα

Ας προσπαθήσουμε να επιλέξουμε τα βρεφικά παπούτσια του παιδιού μας δίνοντας προσοχή και στην σόλα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια λεία σόλα είναι αρκετά επικίνδυνη για το μικρό μας, καθώς υπάρχει περίπτωση να γλιστρήσει πολύ εύκολα. Για αυτό, ας προτιμήσουμε μια σόλα με αυλακώσεις ή ραβδώσεις, ώστε να συγκρατούν το ποδαράκι του σταθερό σε υγρές και λείες επιφάνειες.

3. Επένδυση σε τμήματα των βρεφικών παπουτσιών

Ένα υπόδημα μπορεί να φαίνεται πολύ ωραίο στα μάτια μας ωστόσο πόσο καλό είναι στην επένδυση σου εσωτερικά και εξωτερικά. Εάν είναι δυνατόν, ας επιλέξουμε βρεφικά παπούτσια που έχουν επένδυση στις φτέρνες και γύρω από τον αστράγαλο για υποστήριξη.

4. Επιλογή λαστιχένιων κορδονιών ή αυτοκόλλητο

Είναι συνηθισμένο τα βρεφικά παπούτσια να κατασκευάζονται από λαστιχένια κορδόνια, όπου δεν χρειάζονται δέσιμο και εφαρμόζουν κατευθείαν στο ποδαράκι του παιδιού μας. Όμως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις ενός μεγάλου κουτουπιέ, με αποτέλεσμα να είναι προτιμότερο το αυτοκόλλητο. Υπάρχουν όμως και υποδήματα, τα οποία συνδυάζουν και τα δυο μαζί, οπότε μπορεί να είναι και καταλληλότερο για το παιδί μας.

5. Σωστή εφαρμογή και μέγεθος

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά το παιδί μας πρέπει να βρίσκεται παρόν όταν δοκιμάζει τα παπούτσια. Επίσης, θα χρειαστεί να έχουμε προμηθευτεί κάλτσες ώστε να επιλέξουμε και το κατάλληλο νούμερο. Οι κάλτσες πρέπει να είναι βαμβακερές, αλλά να μην είναι πολύ σφιχτές και να μην κάνουν το περπάτημα άβολο.

Τα παπούτσια πρέπει να στερεώνονται καλά για να μην ξεκολλάνε εύκολα, αλλά να μην είναι πολύ στενά. Όταν στέκεται, θα πρέπει να υπάρχει λίγος χώρος για να μπει το δάχτυλό μας ανάμεσα στη φτέρνα του και στη φτέρνα του παπουτσιού.

Η ιδανική στιγμή μέσα στην ημέρα για να δοκιμάσουμε στο παιδί μας ένα καινούργιο παπούτσι είναι τις απογευματινές ώρες. Επιπλέον, όταν κάνουμε δοκιμή ενός υποδήματος, είναι αναγκαίο να κοιτάμε το ενδεχόμενο αν το μικρό μας έχει διαφορά πόντου στο πόδι του. Άρα, μην ξεχνάμε να βλέπουμε το περιθώριο που έχει μπροστά, μετρώντας πρώτα καθιστό και ξεκινώντας από το μεγαλύτερο δάχτυλό του.  

Επομένως, η επιλογή στα πρώτα βρεφικά παπούτσια του παιδιού μας θα πρέπει να γίνει προσεκτικά. Λαμβάνοντας υπόψιν τις παραπάνω συμβουλές είναι σίγουρο ότι δεν θα μετανιώσουμε την επιλογή μας στο μέλλον και το παιδί μας θα τα κατά ευχαριστηθεί!