Η επιλογή ποδοσφαιρικών παπουτσιών αποτελεί τις περισσότερες φορές μια εύκολη διαδικασία. Είναι όμως έτσι; Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Μπορεί τελικά να φαίνεται εύκολο στην αρχή. Αλλά αν δεν δοθεί προσοχή στις παρακάτω παρατηρήσεις θα υπάρξουν δυσάρεστα αποτελέσματα, που μπορεί να οδηγήσουν ίσως και σε σοβαρούς τραυματισμούς.  

Επιφάνεια Γηπέδου

Πρώτος και κυριότερος παράγοντας είναι η επιφάνεια πάνω στην οποία αγωνίζεται ο εν λόγω αθλητής.

α)Ο συνθετικός χλοοτάπητας είναι τεχνητό γρασίδι σε σκληρή επιφάνεια στρωμένο,  επομένως απαιτεί κατά βάση ποδοσφαιρικά παπούτσια με σχάρα. Αυτός ο τύπος ποδοσφαιρικού παπουτσιού σε τέτοια επιφάνεια προσδίδει άνεση, πρακτικότητα και διάρκεια στον χρόνο. Σε αντίθεση με τις τάπες οι οποίες θα φθαρούν γρηγορότερα και επιπλέον θα δημιουργούν έντονους κραδασμούς στο σώμα.

β) Το φυσικό χορτάρι από την άλλη συνιστά μια από τις καλύτερες επιφάνειες για την διεξαγωγή ενός αγώνα ή για προπόνηση. Για αυτό παρατηρείται η χρήση αυτών των επιφανειών από την πλειοψηφία των επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου . Σε αυτή την επιφάνεια το ιδανικό ποδοσφαιρικό παπούτσι είναι αυτό με τις τάπες. Ο αθλητής έχει την κατάλληλη πρόσφυση στο γήπεδο και να απογειωθούν οι επιδόσεις του. Ωστόσο διαφοροποιείται το σχήμα της τάπας αναλόγως αν είναι βρεγμένο το γήπεδο ή στεγνό. Στην πρώτη περίπτωση οι τάπες πρέπει να “καρφώνουν” στο έδαφος για να υπάρχει πρόσφυση. Ενώ, αντίθετα, στην δεύτερη περίπτωση οι τάπες είναι σε σχήμα επίπεδες για να προσφέρουν γρήγορη επιτάχυνση και να μην καρφώνουν στο έδαφος.

γ) Το τεχνητό γρασίδι αποτελεί μια ενδιάμεση λύση μεταξύ φυσικού και συνθετικού χλοοτάπητα. Η επιφάνεια που είναι στρωμένο είναι μαλακή(κυρίως χώμα) και η σύνθεση του δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες (πχ βροχή όπου επηρεάζεται το γήπεδο από φυσικό χορτάρι). Η βέλτιστη λύση για αυτό το γήπεδο είναι ένα ποδοσφαιρικό παπούτσι με τάπες για τεχνητό γρασίδι. Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αντέχουν στην τριβή με το γρασίδι και επιπλέον έχουν πολλές τάπες στο κάτω μέρος για καλύτερη πρόσφυση. Ένα ακόμη θετικό αυτού του είδους παπουτσιών είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε στεγνό φυσικό γρασίδι.

Υλικό Κατασκευής

Μια σημαντική παράμετρος που δεν μπορεί να παραληφθεί είναι το υλικό κατασκευής παπουτσιού, όπου υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για όλα τα γούστα.

α) Δέρμα: Το δέρμα είναι μια επιλογή η οποία έχει αντοχή στο χρόνο. Δίνει την αίσθηση άμεσης επαφής με τη μπάλα και είναι ελαφρύ κάνοντας το ποδοσφαιρικό παπούτσι να είναι μια από τις καλύτερες λύσεις της αγοράς. Το μειονέκτημα του είναι ότι είναι ακριβό στην αγορά του. Επιπλέον τα ποδοσφαιρικά παπούτσια από αυτό το υλικό  πλέον δέχονται πιέσεις από φιλοζωικές με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η παραγωγή τους.

β) Συνθετικό υλικό: Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια τα οποία φτιάχνονται από αυτό το υλικό είναι ελαφριά. Δίνουν μια διαφορετική αίσθηση από αυτή του δέρματος και είναι αρκετά οικονομικότερα από αυτά της (α) κατηγορίας. Παρόλα αυτά έχουν το μειονέκτημα ότι στην βροχή χάνουν αρκετά από την αίσθηση και επιπλέον δεν προσαρμόζεται εύκολα το πόδι μέσα στο παπούτσι.

γ) Πλέγμα: Το πλέγμα είναι μία από τις νέες τάσεις στα υλικά που χρησιμοποιούνται στα ποδοσφαιρικά παπούτσια . Είναι κατασκευασμένο από νήματα και προδίδει μια αίσθηση σαν του δέρματος στο πόδι.

δ) Πλεκτό: Πρόκειται για ένα καινούργιο υλικό στα ποδοσφαιρικά παπούτσια, άνετο και μαλακό. Καθώς προσφέρει μία τελείως διαφορετική αίσθηση με την μπάλα και ο στόχος είναι αγκαλιάζουν το πόδι και να έχουν την κατάλληλη εφαρμογή.

Θέση Παίχτη στο Γήπεδο

Η θέση στην οποία αγωνίζεται ο παίκτης έχει καθοριστική σημασία για το ποδοσφαιρικό παπούτσι που πρόκειται να αγοράσει. Στην περίπτωση της θέσης του τερματοφύλακα, ο στόχος είναι καλή επαφή στο έδαφος και σκληρό άνω μέρος για δυνατά σουτ και πάσες. Από την άλλη μεριά, ο αμυντικός έχει σαν στόχο την καλή στήριξη στο αστράγαλο. Επίση, να είναι σκληρό άνω μέρος για προστασία από τις μάχες με τους επιτιθέμενους της αντίπαλης ομάδας.

Εάν πρόκειται για παίχτη της δεκάδας, κύριο μέλημα είναι η καλή επαφή με την μπάλα και η αντοχή του κάτω μέρους στις συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης. Εάν πρόκειται για επιθετικό ο στόχος είναι ελαφριά ποδοσφαιρικά παπούτσια τα οποία να έχουν σχετικά σκληρό άνω μέρος για τα σουτ και τις τελευταίες φάσεις. Τέλος, αν πρόκειται για wingers τότε είναι απαραίτητα παπούτσια  ελαφριάς κατασκευής και να επιτρέπουν γρήγορες επιταχύνσεις και  αλλαγές κατεύθυνσης.

ποδοσφαιρικα-παπουτσια-syrrakos-sport-1

Μέγεθος

Για την επιλογή του ποδοσφαιρικού παπουτσιού καλό θα ήταν η δοκιμή προτού την αγορά ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη.

Κάποια μικρά tips είναι:

– δοκιμή του παπουτσιού με ποδοσφαιρική κάλτσα

– δοκιμή τις απογευματινές ώρες ώστε να είναι πρησμένα τα πόδια

– η φτέρνα πρέπει να είναι σταθερή και τα δάχτυλα μπροστά να κουνιούνται με ευκολία χωρίς ενοχλήσεις

– σε περίπτωση μεγάλου πλάτους του ποδιού, αγορά παπουτσιού από υλικό που προσαρμόζει στη “φόρμα” του ποδιού όπως δέρμα ή πλεκτό

Τιμή

Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η τιμή του ποδοσφαιρικού παπουτσιού, καθώς οι επιλογές ποικίλουν από 30€ έως 280€. Στις πιο χαμηλές τιμές υπάρχουν επιλογές κυρίως σε σχάρα. Αλλά και σε κατηγορίες παπουτσιών που ενώ εμφανισιακά μοιάζουν με την elite κατηγορία  έχουν καλύτερη ανθεκτικότητα  αλλά όχι ίδιες επιδόσεις. Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια τα οποία είναι διαθέσιμα χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε φυσικό χορτάρι από παίκτες επαγγελματίες. Τα συγκεκριμένα έχουν κυρίως τάπες και υψηλές επιδόσεις αλλά περιορισμένη διάρκεια στο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή ποδοσφαιρικών παπουτσιών κρίνεται απαραίτητη (αναλόγως τη χρήση πάντα) ανά 4-6 μήνες με εβδομαδιαία χρήση 3-4 ημερών αντίστοιχα, με βάση εκτιμήσεις.

Επομένως, όταν έρχεται η ώρα της επιλογής ποδοσφαιρικών παπουτσιών χρειάζεται να προσέξουμε τις παραπάνω παρατηρήσεις. Ακολουθώντας τα σωστά βήματα για την αγορά, το μόνο που μένει να ευχηθούμε είναι καλά παιχνίδια!