Πολλές φορές είτε πρόκειται για έναν απλό περίπατο, είτε για μια πολύωρη βόλτα σε μια καινούργια πόλη, η σημαντικότερη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί. Η επιλογή των ιδανικών παπουτσιών για περπάτημα γίνεται συνήθως τυχαία ή με ελλιπή κριτήρια. Επομένως, να μην επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι μπαίνουμε στη διαδικασία να ξοδεύουμε άσκοπα χρόνο και χρήμα για την επιλογή ενός άλλου παπουτσιού. Γι’ αυτό το λόγο, το συγκεκριμένο άρθρο θα γίνει ο οδηγός στην αγορά του κατάλληλου παπουτσιού για τον καθένα ξεχωριστά!

Κάποια βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να κοιτάμε όταν αποφασίζουμε να κάνουμε μία αγορά για αθλητικά παπούτσια είναι τα ακόλουθα:

-Τα δάχτυλα δεν πρέπει να ακουμπάνε το εμπρόσθιο μέρος του παπουτσιού, αλλά αντίθετα θα πρέπει να έχουν ελευθερία κινήσεων.

-Η φτέρνα θα πρέπει να είναι σταθερή στο οπίσθιο τμήμα του παπουτσιού, με σφιχτή εφαρμογή, ώστε να μην μπαινοβγαίνει το πόδι από το παπούτσι.

-Το άνω μέρος θα πρέπει να έχει σταθερή εφαρμογή. Να είναι διαπνέον ώστε να απομακρύνεται η υγρασία και αν είναι απαραίτητο να προστατεύει και από τις καιρικές συνθήκες.

-Βασικό χαρακτηριστικό για τα αθλητικά παπούτσια για περπάτημα είναι η σόλα. Θα πρέπει να έχει υψηλή αντικραδασμική προστασία καθώς περπατάς.

-Πολύ σημαντική παράμετρος η οποία δεν λαμβάνεται (σχεδόν ποτέ) υπόψιν είναι η μέτρηση και του πλάτους του ποδιού μας και όχι μόνο του μήκους. Καθώς υπάρχουν αθλητικά παπούτσια για πιο φαρδιά ή πιο στενά πέλματα αντίστοιχα.

-Τα παπούτσια ιδανικά να τα δοκιμάζουμε προς το απόγευμα γιατί τα πόδια πρήζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επομένως θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δε θα είναι πολύ σφιχτά κατά τη διάρκεια ενός βραδινού περίπατου.

Πόλη ή Βουνό?

Μια  πολύ σημαντική παράμετρος η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι το μέρος στο οποίο θα διαλέξουμε να φορέσουμε το παπούτσι μας. Μας αρέσει η περιπέτεια και η εξερεύνηση της φύσης; Θέλουμε να πάμε για εξορμήσεις στο βουνό; Τότε πρέπει να διαλέξουμε ένα ζευγάρι παπουτσιών που να προστατεύει στο άνω μέρος από εξωτερικούς ρύπους(π.χ. λάσπες). Η ενδιάμεση σόλα πρέπει να αποτελείται από ενισχυμένη προστασία για να απορροφά όλους τους κραδασμούς. Επίσης, μια εξωτερική σόλα με καλή πρόσφυση που δεν θα μας «προδώσει» ποτέ! Από την άλλη, αν χρειαζόμαστε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για βόλτα στην πόλη, μας νοιάζει η μαλακή εφαρμογή και η υψηλή απόκριση.

Αντικραδασμική Προστασία

Η αντικραδασμική προστασία του παπουτσιού για περπάτημα είναι συνδεδεμένη με την απόσταση και το ρυθμό που πρόκειται να διανύει. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν τα αθλητικά παπούτσια που θα επιλέξουμε για περπάτημα να έχουν ενισχυμένη προστασία για την απορρόφηση των κραδασμών. Επιπλέον, να αποφευχθεί η επιλογή παπουτσιών τύπου μινιμαλιστικά που δεν έχουν καθόλου αντικραδασμική προστασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι επιλέξουμε ορειβατικό παπούτσι για περπάτημα το εμπρόσθιο με το οπίσθιο τμήμα να μην έχουν μεγάλη διαφορά ύψους (drop), καθώς μπορεί να επηρεαστεί ο βηματισμός αρνητικά.

Πότε πρέπει να αντικατασταθούν τα παπούτσια ;

Σε αυτό παίζουν ρόλο το έδαφος, ο χώρος αποθήκευσης των παπουτσιών, το σωματικό βάρος κλπ.

Σαν γενική συμβουλή, όμως, η αντικατάσταση των παπουτσιών είναι καλό να γίνεται μετά από 300-500χλμ χρήσης. Αυτό συμβαίνει, επειδή σε αυτό το σημείο η αντικραδασμική προστασία της ενδιάμεσης σόλας στα περισσότερα αθλητικά παπούτσια θα χάσει την ελαστικότητά του και θα σταματήσει να απορροφά τους κραδασμούς. Καθώς και όταν είναι νεότερα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους μύες και τις αρθρώσεις σας.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και γι’ αυτό το λόγο ο αριθμός των παπουτσιών που υπάρχουν είναι μεγάλος για να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες. Να θυμόμαστε ο τελικός σκοπός είναι η επιλογή του παπουτσιού που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα στο περπάτημα σας. Ας ρωτήσουμε τη γνώμη ενός ειδικού και ας δοκιμάσουμε τα καταλληλότερα μοντέλα παπουτσιών, ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο για εσάς!